Tea
NiKo 2005.09.09. 22:09
Kínában az emberek mindennapos itala a tea. A földrajzi elhelyezkedés és az eltérõ klíma miatt a hatalmas ország különbözõ részein vátozatos teaféléket termesztenek és használnak. Alapvetõen ötféle kínai teát ismerünk elkészítési módjuk szerint: Zöld tea Wulong Illatos tea Fekete tea Préselt tea Az utolsó dinasztiák idején a kínaiak egyfajta mûvészeti ággá fejlesztették a teaivást. Ennek a mûvészetnek több aspektusa is van, melyek közül a legismertebb a tea elkészítése, a fõzés módja, a ké szítés éa fogyasztás eszközei, kellékei, mint például a teáskanna. A teakészítés mûvészetét a “tea útjá”-nak hívják, és az egyik legfontosabb kultúrális elem, amit Japán átvett Kínától.
A filter nélküli teafüvek felasználásában nyújt némi segítséget ez a cikk, azonban a filteres tea elkészítésében is szolgálhat hasznos tanácsokkal. Bizonyára sokan észrevették már, hogy a kínaiak álatalában valamiféle füvet szórnak a teáskanna aljára, és erre öntik a forró vizet. Akik esetleg belenéztek már egy ilyen kancsónak az aljára észrevehették, hogy ilyenkor a víz hatására az edény “kivirágzik”. Különféle teafüveket a legtöbb kínai élelmiszerboltban lehet kapni, használatuk pedig rendkívül egyszerû. Tegyünk valamennyi füvet az edénybe. Elõször inkább kevesebbet, hiszen ha kicsit állni hagyjuk, a tea egyre erõsebb lesz. Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kihûlni valamivel a forráspont alá, és csak ezután öntsük rá a teafûre. Egyes teanövények ekkor feljöhetnek a víz tetejére, ilyenkor nyugodtan várjuk ki, amíg visszasüllyednek az edény aljára. Mire ez megtörténik, a tea nagyjából fogyasztható. Fontos, hogy amikor a tea ízét megfelelõnek érezzük, öntsük le róla a vizet, hogy épp csak annyi maradjon amennyi ellepi a füvet. Jobb minõségû teafüveket ilyenkor még egyszer használhatunk teakészítésre. A különbözõ teafajtákból más-más mennyiséget kell felhasználnuk, eltérõ ideig, hogy a legjobb ízt kapjuk. Végül két fontos jótanács. Fõképpen a zöld és fekete teák, de sok egyéb teafajta is megfoghatja, elszínezheti az edényt, legtöbbször lemoshatalanul! A zöld teát ne igyuk meg ha kihûlt, mert hidegen gyomorfájást, gyomorpanaszokat okozhat!
|